Кой е Свин, Rogger Dojh

2012-10-25 22:11:47; .: LOG :., български, колекция

Кой е Свин
Автор: Rogger Dojh
 
 
Совата Свин дойде една сутрин през пролетта и почука с клюн на прозореца. Отворих му и го гледам - седи и ме гледа. Викам си - деба, прилича на котка, ма с крила.
 
- Мяу? - му казах.
 
А Свин вика:
 
- Казвам се Свин.
 
Така се запознахме. Попитах го, за какво е дошъл. Той разправя - ми нали съм символ на мъдростта, а ти си мноо тъп, та съм дошъл да ти налея малко акъл. Ми влизай, викам, шом си дошъл с благотворителна цел се ше се намери некоя мишка и некоя купичка мляко за теб.
 
Няколко месеца по-късно, в края на лятото, Свин отлетя за топлите страни и се върна скоро с още две сови.
 

 

 

 
 
 
 
- Това са моите сестри, - представи ми ги Свин.
 
- О! - рекох аз. - Теб докато те немаше тука аз си намерих и аз некфи сестри. И братя. Идваха да питат за теб и за твоята мъдрост и оставаха да те чакат. Аз им разправям, че тряа си екстремно тъп, че Свин да благоволи да посее семето на умните мисли у теб, а те викат - да бе, нямаш грижи за това.
 
- Я да ги вида. - рече Свин и прати сестрите си, Мая и Ния, да пасат мишките на двора. А сам той отиде, така да се каже, да осемени с мъдрости мозъците на своите последователи.
 

 

 
 
Свин и неговите ученици  
Всяка сутрин Свин събираше своите ученици в кръг и им говореше мъдро:
 
- Знайте, че поезията е духовен оргазъм, само че много хора само симулират.
 
Или
 
- Който пее зло не мисли, стига да не танцува върху гроба ти докато пее.
 
Или
 
- Ползвайте презервативи, тъй като колкото и умни да ставате, като ви окапе пишката, се тая.
 
А те го слушаха със зяпнали уста и благоговейно попиваха сека негова дума.
 

 
 
Отпътуването на Свин  
Три години след като дойде за първи път при нас, през един топъл есенен следобед, Свин ме помоли да събера учениците му при навеса за сено. Когато всички бяхме там той дойде, придружен от Мая и Ния. И рече ни тъй:
 
- Три години ви наливах кфо ли не в главите - рече. - Следователно, сега вече главите ви са пълни. Оттеглям се, за да основем колония на остров Мадагаскар заедно със сетрите ми и с още няколко сови, които познавам от едно време. Само една последна дума имам да ви кажа - използавйте знанието не за себе си, а за другите. Така поне няма да сте заобиколени от глупаци.
 
Плясна с крила и отлетя.

 

Copyright (C) 2020 dojh.net | rogger@dojh.net