СЕЗОН ЗА ЛОВ НА ДИВИ КУЧКИ: Пресата

2010-12-18 01:28:10; български, мнения, преса, Сезон за Лов на Диви Кучки, Rogger Dojh, Сезон за Лов на Диви Кучки, Rogger Dojh, статии

"‛Сезон за лов на диви кучки‛ (2005) на Даниел Апостолов (Rogger Dojh) дава повече епически надежди, да не говорим, че е първата книга на своя автор. Това е ярък билдунгсроман с епическа динамика на епизодите, макар че сюжетът всъщност не излиза извън София. Главният герой е млад човек, вероятно натоварен с автобиографични мотиви. Той митарства из квартири и Интернет-пространството, влиза в разнообразни комбинации със стари приятели и нови приятелки и общо взето се е заел импровизирано да търси себе си. Сюжетът не предполага кой знае какви тематични висоти, но разгръща умението на Апостолов да пише забавно, леко и интелигентно – много рядко съчетание в нашата литература. Романът е ценен именно като първи роман на автора си, младежка книга, която хвърля ръкавица на ‛зрялата‛ ни книжнина с едно безхитростно неведение за традициите и практиките й. И любопитното е, че в редица отношения предизвикателството й успява. Вътре срещаме повествователна свежест, артистично боравене с езика, хумор, динамика. Романът не се разгръща чак в епос, защото му липсва онтологичната дълбочина в изображението и символиката на основните герои, но на този етап от творческата кариера на автора си е обещаващ."
 

Владимир Трендафилов, в. Култура, Брой 37 (2520), 29 октомври 2008 г.

 

 

 
"Животът и случките, които Доч описва по своя остроумен, забавен и често откровено груб начин, не ми бяха чужди, макар никога да не ми се бяха случвали. Може би затова сега, когато се сетих за книгата, се сетих за нея с някакво чувство за собственост. Историята, мисля, не е загубила актуалност.
 
Препоръчвам ви я, защото може би има нужда от популярност. А може би не. Вие ще решите."
 

Visha, goodreads.com

 

 

 
"Шест книги се състезават във втория конкурс на фондация "Вик" за български роман на годината, оповести журито тази година, което е в състав: Дико Фучеджиев, Кирил Топалов, Николай Стоянов и Владимир Трендафилов. За голямата награда се конкурират Анжел Вагенщайн, Атанас Наковски, Георги Гроздев, Емил Андреев, Милен Русков и Роджър Доч (Даниел Апостолов).
 
Изданията, които са стигнали до финалния кръг и ще се конкурират за голямата награда, са:
 
- "Сбогом, Шанхай" от Анжел Вагенщайн (изд. "Колибри")
 
- "Обърнат свят" от Атанас Наковски (изд. "Библиотека 48")
 
- "Плячка" от Георги Гроздев (изд. "Балкани")
 
- "Стъклената река" от Емил Андреев (изд. "Изток-Запад")
 
- "Джобна енциклопедия на мистериите" от Милен Русков (изд. "Жанет-45")
 
- "Сезон за лов на диви кучки" от Роджър Доч (Даниел Апостолов)
 
Победителят ще бъде определен през ноември, като оттук нататък в гласуването вече участва петият член на журито - читателите."
 

vesti.bg, Шест книги номинирани за български роман на годината, 03.06.2005

 

 

 
"Първата издадена онлайн и по своята същност електронна книга, която продължава да се разпространява и в pdf формат е “Сезон за лов на диви кучки” на Rogger Dojh. През 2004-та се излезе и на хартия чрез издателство “Лик” и събра доста овации по форумите, освен номинациите за роман на годината и т.н. Впрочем на сайта на Rogger Dojh има още няколко интересни електронни издания."
 
 

dbs-books.net, Плесио? Сиела? Първият български четец и е-книга?!

 

 

 
"А преди половин час срещнах/открих Даниел. Преди 4 години работихме заедно в една интернет фирма, аз като пиар, той като програмист. Не си говорехме друго освен "здрасти, здрасти", "чао, чао". Аз го имах за празноглав нахален кандидат-юпи, той вероятно ме смяташе за застаряваща особнячка, после влезе в казармата и не съм предполагала, че ще го срещна навово. Допреди половин час, когато пуснах в гугъла "Николай Светлев" и в първия линк с името на Ники, видях нещо, което ми се стори познато отнякъде. Зачетох се, беше сайт на някакъв млад фентъзи и sci-fi фен. Ники фигурираше там като негов любим автор и точно с "Всичкия блясък на злото". Другите му любими автори ме заинтригуваха и почнах да чета подред сайта. Момчето сам правеше опити да пише, някои бяха незрели, други издаваха някаква дарба. После се сетих, че името, с което се подписваше - Robert (Rogger) Dojh, ми е познато отнякъде. Проверих пак с гугъл, и догадката се оказа правилна - автор на един от номинираните 6 романа за Роман на 2004 г. - "Сезон за лов на диви кучки". Първият сайт беше правен преди години от него, още преди да влезе в казармата. Следващото (и последно се надявам) съвпадение за деня обаче ме уби - попаднах на негова снимка и Robert (Rogger) Dojh се оказа бившият ми колега Даниел, празноглавото кандидат-юпи. Сега го видях с нови очи. Явно през времето, когато сме работели заедно, аз просто не съм го била виждала. За него също ще напиша после, защото втънах и в неговата книга, която свалих."
 
 

Невена Г., Ден на срещите, 10.10.2005

 

 

 
"На 2 юни в Червената къща бяха представени шестте романа, номинирани за наградата “Вик” за тази година.
Водещ на представянето беше Петя Рачева от агенция “Прима” – ПР агенцията обслужваща конкурса.
До финалната фаза от конкурса “Български роман на годината” на Фондация Вик са допуснати “Сбогом, Шанхай” на Анжел Вагенщайн, “Обърнат свят” на Атанас Наковски, “Плячка” на Георги Гроздев, “Стъклената река” на Емил Андреев, “Джобна енциклопедия на мистериите” на Милен Русков и “Сезон за лов на диви кучки” на Роджър Доч (псевдоним на Даниел Апостолов)."
 

Мартин Митов, Словото, Известни са номинациите за наградата Вик 2005, 02.06.2005

 

 

 
"Даниел Апостолов, известен също под псевдонима Rogger Dojh, е автор на фантастични произведения, поезия, минатюри, импресии и на романа „Сезон за лов на диви кучки“."
 

bgf.zavinagi.org

 
 

Подкрепете финансово (с еднократно дарение в размер на 1 лв.) онлайн-изданието на Сезон за лов на диви кучки, като използвате бутона ePay now!


 

Copyright (C) 2020 dojh.net | rogger@dojh.net